Breskva
Postavio(la) rasadnik u November 05 2013 11:31:35

Breskva (latinski: Prunus persica ili Malum persicum) je biljka iz porodice ruža (Rosaceae) iz potporodice - Prunoideae, reda šljiva (Prunus) koja rađa istoimene plodove.

U našim krajevima su se breskve dugo vremena zvale praske, od krivo izgovorenog latinskog persicum, jer su se zvale malum persicum = persijske jabuke.

Stablo breskve je nisko i retko doseže visinu od 6,5 m, stabla na plantažama uobičajeno su visoka 3 do 4 m, jer se režu da ne izrastu iznad te visine. Listovi su joj sjajno zeleni i šiljati, dugi od 7-15 cm i 2-3 cm široki, obično imaju žlezde koje izlučuju tečnost koja privlači mrave i druge insekte. Cveta rano, pre listanja, na čvorovima duž izboja prethodne sezone rasta. Cvetovi su pojedinačni ili u grupama od 2-3, ružičaste (ponekad bele) boje, sa 5 latica, prečnika 2,5 - 3 cm.

Tučak se sastoji od jedne relativno duge plodnice iz čijeg se bazalnog dela - semenika, razvije plod. Plod je koštunica s jednom velikom semenkom zatvorenom u tvrdoj koštici. Plod breskve ima žuto ili beličasto telo, vrlo ukusno, glatke ili dlakave kože, što zavisi od sorte. Zajedno s višnjama, šljivama i marelicama, breskva spada u koštuničavo voće.

Stabla breskve ne podnose velike hladnoće, pa se ne mogu uspešno uzgajati tamo gde se temperature spuštaju na -23°C. Sa druge strane, ne rastu ni tamo gde su zime suviše blage, jer većina sorti zahteva zimsku pauzu, da bi nakon toga u proleće ponovo potekli sokovi. Breskvama odgovaraju različiti tipovi tla, ali najbolje rastu na dobro isušenim peščanim ili šljunčanim ilovinama. Na većini tipova tla breskve dobro reaguju na dodatno đubrenje azotnim đubrivima, koje im pospešuje rast. Stabla se obično orezuju jednom godišnje kako bi se sprečilo da ne izrastu previše u visinu, već da rastu u širinu i budu dovoljno prozračna, da svi cvetovi prime dovoljno sunca.

Drvo breskve ima relativno kratak životni vek, u poređenju sa nekim drugim voćkama. U nekim regijama voćnjaci breskvi se obnavljaju nakon 8 do 10 godina, ali ima stabala koja žive 20 do 25, pa čak i više i rađaju plodove, ali to zavisi od njihove otpornosti na bolesti, štetočine i oštećenja tokom zime.


 

Redheven

redheven.pngVoćne sadnice breskve Redheven potiču iz SAD. Poznat je širom sveta kao jedna od najboljih sorti breskve. Voćka je umerene bujnosti, ali redovno i obilno rađa. Cveta kasno. Proređivanje plodova je obavezno. Plod je krupan do vrlo krupan. Meso je žuto, čvrsto, sočno i prijatnog ukusa. Vreme zrenja: krajem treće dekade jula.

Colins

RasadnikZarkovic_sadnice_colinsPlod je srednje krupan, okruglast. Pokožica je potpuno crvena, pa je zbog toga vrlo atraktivna. Meso je žuto, aromatično, vrlo ukusno. Bujnost stabla je srednja do jaka. Rađa redovno i obilno. Vreme zrenja: kraj juna. 

Spring gold

spring_gold.pngPlod je sitan do srednje krupan. Ima pravilan loptast oblik. Pokožica je žuta, prekrivena jakim crvenilom. Meso je žuto, čvrsto i sočno. Drvo je bujno i zahteva proređivanje ploda. Vreme zrenja: kraj juna.

Haleova pozna

RasadnikZarkovic_sadnice_haleova_poznaPlod krupan (150-250g), okruglast, desertnog kvaliteta. Osetljiva na mrazeve, kovrdžavost lišća, moniliju. Potreban oprašivač. Vreme zrenja: kraj juna, početak septembra.

Kresthevn

RasadnikZarkovic_sadnice_crestheavenKrest heven nastale su kao rezultat složene hibridizacije obavljane u Poljoprivrednoj eksperimentalnoj stanici u Mičigenu (Michigan Agriculture Research Station). Za sortu je priznata 1963. godine. Najbolje uspeva kada se sadi u kombinaciji sa drugim sortama. Plod je okruglog oblika, krupan, čvrst, atraktivnog izgleda. Koštica se odvaja od mesa. Meso je crvene boje oko koštice. Uopšte uzev, ovo je sorta sa plodovima dobrog ukusa i kvaliteta. Srednje je otporna na bakterioznu pegavost lista (Xantomonas sp.). Vreme zrenja: kasno vreme sazrevanja, zri oko mesec dana posle sorte Redheven.

Maj fajer

majfajer.pngNovo introdukovana sorta, ranog vremena zrenja. Već se dokazala kao izuzetna. Žutog mezokarpa. Vreme zrenja: krajem juna.

Breskve su na podlozi vinogradarska breskva.