Kajsija
Postavio(la) rasadnik u November 05 2013 11:31:27

Kajsija ili marelica (lat: Prunus armeniaca, tur. kayısı), takođe poznata po imenu „marelica“, je kontinentalna koštuničava voćka koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus familije Rosaceae.

Centar nastanka i prirodni areal ove vrste teško je definisati, usled rane domestifikacije (3 milenijum pne.). Kajsije najverovatnije potiču iz predela srednje Azije i severoistočne Kine, iz oblasti u blizini ruske granice. Moguće je da prirodni areal vrste obuhvata i Korejsko poluostrvo i Japan. Kajsija, iako to njeno botaničko ime sugeriše, ne potiče iz Jermenije. U Jermeniju su kajsije stigle posle 3000 godina, šireći se duž Puta svile. Odatle su je Rimljani, oko 70. godine pre nove ere, proširili po celoj Evropi.

Danas, divlje (nedomestifikovane) jedinke kajsije rastu u veoma malim grupama u Kini, Kazahstanu, Kirgiziji i Uzbekistanu. Usled male brojnosti ovih populacija, vrsta Prunus armeniaca smatra se ugroženom.

Uzgojene sorte kajsija raširene su širom planete. Najbolje uspeva u oblastima sa blagom, mediteranskom klimom, usled čega se u takvim oblastima intenzivno komercijalno uzgaja.


 

Mađarska najbolja

RasadnikZarkovic_sadnice_madjarska_najboljaVoćne sadnice kajsije Mađarska najbolja potiču iz Mađarske. Ima bujno stablo. Veoma dobro rađa. Plodovi su srednje krupni. Meso je narandžasto, dosta čvrsto, sočno, slatkonakiselo, aromatično. Vreme zrenja: u drugoj dekadi jula.

Kečkemetska ruža

keckemetska_ruza.pngKečmetska ruža je kasna sorta kajsije. Kasnocvetna je, pa često izbegava kasne prolećne mrazeve. Plod je srednje krupan (od 40g do 50g). Meso je izuzetno sočno, prijatnog ukusa i dobro se odvaja od koštice. Pokožica je glatka, narandžaste boje. Veoma je zahvalna za industrijsku preradu. Vreme zrenja: u drugoj polovini jula.

Nju Džersi

nju_dzersi.pngVoćne sadnice kajsije Nju Džersi su Američka sorta. Odlično rađa i ima veoma kvalitetne plodove, sami plodovi dosta opadaju pred sazrevanje. Plod je krupan, okruglast, pokožica je žuta, meso je srednje čvrstine, zlatno žute boje, slatko nakiselo i veoma se lako odvaja od koštice. Ova sorta je veoma popularna među proizvođačima koji je sade, jer njeni plodovi dostižu visoku cenu na tržištu. Vreme zrenja: početak jula.

Roksana

roksana.pngVoćne sadnice kajsije Roksana potiču iz Avganistana. Stablo je slabo bujno. Tolerantna je prema virusu šarke. Cvetanje dugo i srednje pozno. Vrlo je rodna. Plod je veoma krupan do krupan. Voćno meso je narandžasto i čvrsto. Vreme zrenja: početak avgusta.

Zaklopačka (begaljička) ruža

RasadnikZarkovic_sadnice_begaljicka 

Tom hat

tomhat.png 

Sil red

silred.png

Gold rič

RasadnikZarkovic_sadnice_goldrich

Silver hat

silverhat.png


Kajsije su na podlozi dženarika + posrednik (čačanske sorte i stenlej).