Šljiva
Postavio(la) rasadnik u November 05 2013 11:31:13

Šljiva (lat. Prunus domestica, Prunus instititia) je vrsta voća koja raste na drvetu, ima okrugli ili ovalni plod. Plave, crvene ili žute boje (zavisno od vrste). Meso ploda je slatko, žućkaste boje sa košticom u sredini.

Filogenetski posmatrano, šljiva pripada istom rodu (Prunus) u koji spadaju i belošljiva, badem, breskva, marelica, višnja, lovorvišnja, trešnja i džanarika koji kao plod imaju košticu. Rod Prunus sadrži nekoliko podrodova, među kojima je i podrod Prunus, koji se dalje deli na tri sekcije: Prunus (šljive Starog Sveta), Prunocerasus (šljive Novog Sveta) i Armeniaca (marelice).

Podrod Prunus se od ostalih podrodova razlikuje po tome što ima usamljene terminalne i lateralne pupoljke, kao i glatku košticu. Ovakvo čisto morfološko razlikovanje podrodova ima praktični značaj, ali se u novijim filogenetskim istraživanjima pokazala mala taksonomska vrednost takvih karaktera u rodu Prunus.


 

Čačanska rana

RasadnikZarkovic_sadnice_cacanska_ranaVoćne sadnice šljive Čačanska rana stvorene su u Institutu za voćarstvo u Čačku. Srednje je bujna do bujna. Cveta srednje rano. Nije samooplodna. Dobri oprašivači za čačansku ranu šljivu su čačanska lepotica, čačanska najbolja i stenli. Rađa dobro. Plod je srednje krupan, jajast, ljubičastoplav. Meso je žuto, čvrsto, sočno, slatko, vrlo ukusno. Vreme zrenja: krajem prve i početkom druge dekade jula.

Rut geršteter

rut_gersteter.pngRut geršteter je najranija sorta stona šljive, plod je eliptičan, srednje krupan oko 35g. Koristi se kao stono voće. Ova sorta je srednje bujna, i rodna šljiva, nije samooplodna pa joj je potrebno obezbediti oprašivače. Dobri oprašivaći ove sorte: Stanley, Čačanska rana i Čačanska rodna. Plod se odlikuje zadovoljavajućom krupnoćom i ljubičasto plavo bojom, meso je zelenkasto-belkasto, osvežavajućeg okusa, sočno i srednje čvrsto, koštica se odvaja od mesa. Vreme zrenja: kraj juna.

Čačanska lepotica

RasadnikZarkovic_sadnice_cacanska_lepoticaVoćne sadnice šljive Čačanska lepotica stvorene su u Institutu za voćarstvo u Čačku. Okalemljena na džanarici je kržljiva do srednje bujna sorta. Rano prorodi i rađa redovno i obilno u svim uslovima. Plod je srednje krupan, prosečne mase 30 do 40 gr, okruglastog oblika i vrlo privlačnog izgleda. Vrlo kvalitetna sorta šljive, čiji plodovi su prvenstveno namenjena stonoj potrošnji. Od plodova se, ako dobro sazru, može dobiti veoma kvalitetna rakija. Osetljiva je na plamenjaču i rđu. U normalnim uslovima ne pati od monilije (sušenja cvetova i grančica i truleži plodova). Tolerantna je na šarku šljive, što se smatra njenim posebnim kvalitetom. Vreme zrenja: krajem jula meseca.

Čačanska najbolja

RasadnikZarkovic_sadnice_cacanska_najboljaVoćne sadnice šljive Čačanska najbolja stvorene su u Institutu za voćarstvo u Čačku. Cveta srednje rano. Dobro je oprašuju čačanska rana, čačanska lepotica i stenli. Rađa dobro. Plod je krupan, jajast, tamnoplave boje. Meso je zelenkastožuto, čvrsto, dosta sočno, ukusno. Vreme zrenja: sredinom avgusta.

Stenlej

stenlej.pngVoćne sadnice šljive Stenli su poreklom Američka sorta. Stablo je srednje bujno. Rano prorodi i rađa redovno i obilno. Zahteva redovnu i oštru rezidbu. Plod je krupan, oko 35 grama, sladunjavog ukusa i osrednjeg kvaliteta. Dobro podnosi transport. Plodovi sorte stenli mogu se koristiti za potrošnju u svežem stanju, smrzavanje, sušenje i preradu u rakiju i druge proizvode. Rakija je solidnog kvaliteta ako plodovi dobro dozru i primeni se posebna tehnologija spravljanja rakije. Tolerantna je na šarku šljive, pa se može gajiti u veoma zaraženim područjima. Otporna je na plamenjaču i rđu šljive. Veoma je osetljiv na moniliju (sušenje cvetova, grančica i truljenje plodova). Takođe, veoma je podložna napadu šljivine ose, tako da je hemijska zaštita neophodna. Vreme zrenja: krajem avgusta, deset dana pre požegače.

Grose felicija

RasadnikZarkovic_sadnice_grose_feliciaFelicia Grose je plava šljiva. Cveta kasno, daje vrlo krupan plod, elipsastog oblika, tamno ljubičaste je boje. Vreme zrenja: sredinom i krajem septembra.

Čačanska rodna

RasadnikZarkovic_sadnice_cacanska_rodnaVoćne sadnice šljive Čačanska rodna stvorene su u Institutu za voćarstvo u Čačku. Predstavlja jednu od ekonomski najznačajnijih sorata u novim šljivicima Srbije. Srednje je bujna sorta. Odlične je rodnosti, ali zahteva oštru i redovnu rezidbu radi postizanja redovnih i obilnih prinosa sa visokim kvalitetom ploda. Plod je srednje krupan 25-30 grama. Meso ploda je žuto, čvrsto, slatkonakiselo, prijatnog ukusa i dobrog kvaliteta. Koštica je sitna i lako se odvaja od mesa. Plodovi su univerzalne namene. Daje vrlo kvalitetnu rakiju. Najveća mana je osetljivost na šarku, ali su štete manje nego kod požegače. Otporna je na moniliu. Vreme zrenja: krajem avgusta, deset dana pre požegače.


Šljive su na sledećim podlogama: dženarika.