Dunja
Postavio(la) rasadnik u November 05 2013 11:33:05

Dunja (Cydonia oblonga) je jedina vrsta roda Cydonia (Maloideae, Rosaceae). Njeno botaničko ime potiče od grčkog grada Kydonia (danas Hanija) na severozapadu ostrva Krita. U Jermeniji i Iranu dunja se može naći u prirodi.

Stablo dunje je 4 do 6 m visoko drvo koje se može naći u Aziji i Evropi. Cveta u maju i junu i ima bele do ružičaste cvetove. Latice cvetova su duge između 2 i 5 cm. Pošto se u toplijim predelima bolje oseća, kultiviše se najčešće u vinogradarskom okruženju.

Plod dunje je sličan plodu jabuke ili kruške (odakle i potiču dve sorte dunje; jabukolika i kruškolika). Od dunja je moguća priprema kompota, želea, kao i sokova, dok se u Srbiji dosta koristi i za preradu u rakiju.

Dunje se često sade u podnožjima drveta kruške i drugih visokih voćnih stabala i rađaju nakon 4 do 8 godina. Razmnožavanje putem pelcera i ukrštanjem uspeva samo ponekad.

Plod dunje sadrži veoma mnogo vitamina C, zatim kalijum, natrijum, cink, gvožđe, bakar, mangan, pektin i druge organske i neorganske kiseline. Seme dunje sadrži različite sluzi, ulja kao i otrovni cijanid glikozid (Cyanid-Glykosid).

Dunja važi kao simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, lepote, postojanosti i neprolaznosti.

U antičkim legendama, dunjom su bogovi određivali sudbine. Ona je bila plod Afrodite i Geje.


 

Leskovačka

leskovacka.pngPlod je krupan (oko 300g), loptasto - jabučastog oblika, mirišljavi, limun - žute boje. Meso čvrsto, sočno, slatkokiselog ukusa, prijatne, vrlo izražene arome. Može da se čuva u običnim skladištima do januara. Delimično samooplodna, odlična za razne vidove prerade (sok, slatko, džem, rakija...). Smatra se jednom od najkvalitetnijih sorti dunja. Vreme zrenja: prva polovina oktobra meseca.

Vranjska

vranjska.pngSadnice dunje su veoma popularne zbog velikih prinosa i velike otpornosti na bolesti. Plodovi su krupni (500 – 600g), kruškastog oblika, zlatno žute boje. Meso je srednje čvrsto, slatko kiselo. Samooplodna sorta, upotrebljava se kao oprašivač za Leskovačku dunju.  Vreme zrenja: prva polovina oktobra.

Šampion

sampion.pngPlod je vrlo krupan, prosečne mase oko 500g, kruškastog oblika, limunastožute boje. Meso ploda je žućkstobele boje, fine strukture (sa vrlo malo kamenih ćelija), sočno, slatko - kiselkastog ukusa, prijatne arome, odličnog kvaliteta. Samooplodna, vrlo rodna sorta, dobrog kvaliteta ploda, pogodna za sve vidove prerade. Može da se gaji i u ekološki manje povoljnim uslovima za dunju. Vreme zrenja: početkom oktobra meseca.


Dunje su na sledećim podlogama: MA, BA29.