PONUDA SADNICA
Orah

Orah (genus Juglans) je biljka iz porodice Juglandaceae. To je drvo visoko 10-40m, sa šiljastim listovima dugim 20-30cm.

Dvadeset jedna vrsta oraha proteže se od severne umerene klime Starog sveta u području od jugoistočne Evrope do Japana, a u Novom svetu od jugoistočne Kanade do Kalifornije na zapad i Argentine na jug.

Plodovi svih vrsta oraha su jestivi, ali orasi koji se obično kupuju u trgovini potiču od persijskog oraha, jedine vrste koja ima veliki plod i tanku ljusku. Poljoprivredna vrsta koja je izabrana zbog tanke ljuske i izdržljivosti u umerenoj klimi ponekad se naziva "karpatskim orahom". Orasi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili termički obrađeni. Takođe su izvrstan izvor masnih kiselina omega-3, pa se pokazalo da snižavaju holesterol.


 

Šejnovo

sejnovo.pngVoćne sadnice oraha Šejnovo su poreklom iz Bugarske. Drvo je srednje bujno do bujno. Šejnovo vrlo dobro rađa u vinogradskoj zoni. Plod je srednje krupan. Ljuska je glatka, tanka i meka.Zbog izvesne osetljivosti na kasne prolećne mrazeve preporučuje se za gajenje u toplijim oblastima. Rađa dobro i otporan je na pegavost lišća. Vreme zrenja: kraj septembra.

Gazenhajm 139

RasadnikZarkovic_sadnice_gazenhajmGazenhajm 139 predstavlja nemačku sortu kraće vegetacije, drvo je srednje bujno i rodno, prvo cvetaju ženski cvetovi, plod je srednje krupan 12-13 g, svetle i dosta glatke ljuske. Zbog dobre otpornosti na mraz može se uspešno uzgajati i u hladnijim predelima. Vreme zrenja: kraj septembra.

Domaći sejanac

RasadnikZarkovic_sadnice_domaciVoćne sadnice oraha Domaći sejanac potiče sa naših prostora. Sadnice voća oraha Domaći sejanac je jedna od najboljih sorti oraha. Kasno započinje vegetaciju, pa je otporna na mrazeve. Vreme zrenja: kraj septembra.


Orasi su na podlozi domaći sejanac.