PONUDA SADNICA
Trešnja

Trešnja (lat.- Prunus avium) je drvo iz porodice Rosaceae. Trešnja je listopadno drvo, naraste od 15-32 m visoko, a obim stabla iznosi do 1,5 m. Kora drveta je glatka. Listovi su joj jednostavni, ovalni, dugi od 7-14 cm, a 4-7 cm široki, mat zelene boje. Cveta rano u proleće, u isto vreme kad i lista. Cvetovi su grupisani u cvatove, od po 2 do 6 cvetova. Pojedinačni cvetovi su beli sa pet latica. Oprašuju ih pčele. Plod trešnje je crvena bobica, 1-2 cm u prečniku, zavisno od sorte. Zri krajem proleća. Unutar ploda nalazi se mala koštica, u kojoj se nalazi seme. Duga je 8-12 mm, široka 7-10 mm, a debela 6-8 mm.

Plod trešnje jedu brojne ptice, sisari, a dosta se koristi i u ljudskoj ishrani. Trešnju su poznavali ljudi još u bronzano doba, oko 2000. pre nove ere. U 8. veku pre nove ere trešnja se već kultiviše u Turskoj i Grčkoj. Danas je trešnja raširena po celom svetu, u mnogobrojnim sortama i varijacijama.

 


 

Burlat

РасадникЗарковиц_саднице_бурлатPlodovi su srednje krupni (6 do 8 g) bordocrvene boje. Meso je polučvrsto, sočno, aromatično, vrlo kvalitetno. Po krupnoći kvalitetu ploda i visokoj rodnosti spada u grupu najboljih ranih sorti trešnje. Odlična stona sorta, a pogodna i za preradu.  Vreme zrenja: krajem maja.

Sanburst

сунбурст.пнгSadnice trešnje sanburst predstavljaju jednu od najboljih sorti. Plodovi izrazito krupni (12 - 13 g), loptasti, crveni, sjajni, ne pucaju na kiši. Meso čvrsto, slatko, hrskavo, kvalitetno. Samooplodna i vrlo rodna sorta. Zahteva redovno orezivanje.  Vreme zrenja: u drugoj polovini VI meseca.

Star hardi

стар_харди.пнгRana do srednje rana sorta, redovno i obilno rađa. Plod je veliki (oko 9 - 10 g), okruglo srcolikog oblika, čvrst, sočan i dobrog ukusa. Dobri oprašivači su Hedelfinger i Van.  Vreme zrenja: krajem maja i početkom juna.

Van

ван.пнгPlod krupan, prosečne mase oko 7g, srcastog oblika, purpurno crvene pokožice. Meso čvrsto, rskavičavo, sočno, finog ukusa i arome. Stablo srednje bujno i razgranato. U kišnim danima plodovi pucaju i trule. Trešnjina osa izaziva crvljivost. Odlična stona sorta koja rano prorodi i redovno i obilno rađa. Jedna od retkih sorti trešanja koja je samoplooplodna, pa joj ne treba oprašivač. Dobar je oprašivač, preporučuje se.   Vreme zrenja: polovinom juna.

Regina

регина.пнгSadnice voća trešnje Regina su poreklom iz Nemačke. Plod je krupan, crvene boje, vrlo čvrstog mesa, otporan na pucanje. Podnosi zimske mrazeve i tolerantna je na hladne vremenske uslove.  Vreme zrenja: sredina juna.

Kordia

кордиа.пнгSadnice voća trešnje Kordia su Češkog porekla. Dobre je rodnosti. Plod vrlo krupan, srcastog oblika, tamno crvene boje. Meso ploda je crvene boje, čvsto, hrskavo, sočno, slatkokiselog ukusa, prijatne arome, visokokvalitetno Relativno je osetljivo na pucanje. Vreme zrenja: polovina juna.

Karmen

кармен.пнгVoćne sadnice trešnje Karmen imaju vrlo krupan plod okruglasto - spljoštenog oblika, intenzivno crvene boje. Meso je čvrsto, dobrog kvaliteta. Interesantna je zbog vremena zrenja i velike krupnoće ploda. Dobre je rodnosti. Vreme zrenja: polovina juna.

Erli lori

РасадникЗарковиц_саднице_ерли_лори Sorta koja potiče iz Francuske.

Selesta

селеста.пнг 

Katalin

katalinHrskava trešnja, kasnog vremena sazrevanja. Stablo joj vrlo brzo raste, rodna vrsta i već u ranom dobu donosi plodve. Zrelo voće je veliko, tamno bordo boje, tvrdo, sok pušta boju, harmoničnog je ukusa. Najbolja je kad je sveža, ali se može i zamrznuti ili iskoristiti za kompot. Dobri oprašivači su joj sorte Germersdorf i karmen.

Valeri kalem

valeri-kalemPoreklo: Rusija. Stablo srednje bujno. Plod – krupan, okruglastog oblika, tamno crvene boje, prosečno 9 grama. Meso – crvene boje, hrskavo, tvrdo, aromatično. Potrebni oprašivači.

 

Šareni kalem

sareni-kalemPlod je okruglo - srcastog oblika. Pokožica je sedefasto žuta sa svetlim crvenilom. Meso je čvrsto, sočno i jako prijatnog ukusa.

Trešnje su na sledećim podlogama: magriva, divlja trešnja.