PONUDA SADNICA
Kruška

Kruška (Pyrus) je biljka iz porodice Rosaceae, koja ima plodove istog imena. Gaji se već više od 4000 godina, zbog svojih jestivih plodova. Poreklom je iz Azije.

To je listopadno drvo koje može narasti i preko 20 m. Listovi su joj jajasti i jednostavni, obično s blagim rubom. Plodovi su joj žuti ili zeleni, sazrevaju od početka jeseni do početka zime, zavisno od vrste. Plodovi su bogati mineralima: kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, hlorom, sumporom, ali i brojnim mikroelementima. Ima izuzetno mnogo vitamina, posebno vitamina A, C, E, i većinu vitamina iz grupe B, H i D.


 

Junska lepotica

junska_lepotica.pngVoćne sadnice kruške Junska lepotica potiču iz Italije. Umereno bujna. Rano prorodi i rađa vrlo dobro. Plod je sitan izduženo - kruškast, umereno sočan, slatkokiseo. Vreme zrenja: krajem jula.

Butira

butira.pngVoćne sadnice kruške Butira potiču iz Italije. Cveta srednje rano. Srednje je bujna. Dobro je oprašuju: junska lepotica i viljamovka. Rano prorodi a zatim rađa dobro i redovno. Plod je krupan. Pokožica je glatka, nežna, zelenkastožuta a sa sunčane strane ružičasta. Meso ploda je beličasto, čvrsto, slatkonakiselo, vrlo ukusno. Vreme zrenja: druga polovina jula.

Santa Marija

santa_marija.pngPlod je srednje krupan do krupan, kožica je zelenkasto - žuta, sa izraženim crvenilom na sunčanoj strani. Meso je belo, sočno, polu topivo, slatko - kiselkastog ukusa, s malo arome. Dobri oprašivači su Viljamovka, Passakrasana, Boskova bočica. Vreme zrenja: druga polovina avgusta.

Viljamovka

viljamovka.pngVoćne sadnice kruške Viljamovke potiču iz Engleske. Cveta srednje pozno. Srednje je bujna. Dobro je oprašuju: boskova bočica, krasanka. Pogodna je za različite sisteme gajenja. Rano prorodi a zatim rađa obilno i redovno. Plod je krupan, slamastožute boje, izvanrednog kvaliteta. Viliamovka je najbolja i privredno najznačajnija sorta kruške. Vreme sazrevanja: druga polovina avgusta.

Košijeva

kosijeva.pngVoćne sadnice kruške, sorte "Košijeva rana” je poreklom iz Italije. Plod je male i srednje veličine, zeleno žute boje, meso je belo slatko-kiselkastog ukusa. Vreme zrenja: sredina jula.

Kaluđerka

kaludjerka.pngVoćne sadnice kruške Kaluđerka su sorta francuskog porekla. Ističe se velikom rodnosti. Stablo je jako bujno i formira piramidalnu krošnju. Rađa krupne plodove težine 180 do 250 g. Plodovi imaju tipičan kruškoliki oblik. Osnovna boja im je žutozelena, a dozrevanjem prelazi u slamnatožutu. Na sunčanoj strani javlja se lepo crvenilo. Meso ploda je sočno, čvrsto, bele boje, slatkokiselo, bez posebne arome i slabo topivo u ustima. Često se uzduž ploda proteže smeđa crta ili lagano udubljenje. Otporna je na kasne prolećne mrazove, sušu, a srednje je osjetljiva na krastavost. Može se dobro i dugo čuvati. Vreme zrenja: početak oktobra.

Krasanka

krasanka.pngKrasanka je sorta poreklom iz Francuske. Spada u kasne zimske sorte. Rađa krupne do vrlo krupne plodove težine 270 do 340 g. Plodovi su okruglasto spljoštenog, više jabučastog oblika. Imaju debelu, hrapavu i suvu kožicu. U vreme berbe su svetlo - maslinaste boje koja dozrevanjem prelazi u zelenkasto - žutu tj. slamasto - žutu. Po površini kožice ravnomerno su raspoređene rđaste lenticele. Meso je žućkasto - belo, srednje fine teksture sa sitnim i srednje krupnim sklerenhimskim ćelijama. Sočno je, potpuno se topi, slatko - kiselog ukusa, zbog prevlađujućih kiselina malo neskladnog, ali punog ukusa, nenametljive arome i blagog mirisa. Vreme zrenja: za berbu dozreva oko 55 dana posle Viljamovke, u prvoj polovini oktobra, a za jelo stiže početkom novembra.

Karmen

karmen.pngSadnice kruške Karmen predstavljaju jednu od najboljih novih sorti kruške. Stablo je veoma bujno, odlične rodnosti. Jedna od najtraženijih i najpopularnijih sorti za sadnju velikih zasada poslednjih godina. Njeni plodovi su veoma ukusni, prosečne mase oko 200 g. Plodovi su veoma otporni i mogu se čuvati i do 2 meseca u hladnjačama. Sazreva polovinom avgusta. Stablo je veoma bujno, odlične rodnosti. Vreme zrenja: polovina avgusta.

Torodonto


 

Vodenjajka

vodenac.pngVodenjajka (vodenac) je krupna kruška, vrlo duga - neretko prelazi i 15 cm dužine. Zelene je boje, jako sočna. Ova kruška spada u tipične zimske sorte, struktura mesa je fina, blago kiselkasta, osvežava - jednom rečju: izuzetna kruška.

Lubeničarka

lubenicarka.pngKruška sorte "Lubeničarka" je poreklom iz Srbije. Plod je srednje krupan. To je stara domaća sorta, otporna prema zimskim i prolećnim mrazevima i prema čađavoj krastavosti. Pokorica tamno crvena, meso tamnocrveno, pa tako podseća na lubenicu po čemu je i ova vrsta kruške dobila ime. Ukus je slatkastokiseli, a sazreva oko polovine avgusta. Prinosi su redovni i obilni. Pripada grupi starijih sorti kruške. Vreme zrenja: početak avgusta.

Turšijara

tursijara.pngTuršijara je kruška, srednje krupna, žuto zelenkasta sa malo rumenila, a u donjoj čaški hrapavo smeđa. Meso je čvrsto, fino, slatko i belo. Spada u jesenje - zimske sorte.

Kruške su na sledećim podlogama: BA-29, divlja kruška (sejanac).