PONUDA SADNICA
Lešnik

Leska (obična leska), lat. Corylus avellana, je razgranat žbun ili manje drvo iz porodice leski (Corylaceae). Plod leske je lešnik.

Leska je dugovečna biljka koja živi 70–80 godina, a njena isplativa proizvodnja traje 40-50 godina. Prinos lešnika je oko 5 kg po stablu. Leska uspeva skoro na svim vrstama zemljišta. Može se gajiti na nadmorskoj visini čak do 1600 metara. Ne podnosi jedino tropsku i sibirsku klimu, lako se prilagođava klimatskim promenama.

Biljka raste u vidu razgranatog žbuna. Prosečna visina koju dostiže je 3-8 metara, ali u posebno dobrim uslovima može dostići i visinu od čak 15 metara.

Pored opšte poznatog ploda leske, lešnika, u prehrambenoj industriji koriste se i kora i list ove biljke, jer se iz njih dobija tanin.


 

Halski džin

halski_dzin.pngHalski Džin je Francuska sorta. Prilično je otporan prema niskim temperaturama. Rano cveta. Plod je krupan. Plod lako ispada iz omotača. U cvasti se najčešće nalaze 2 do 4 ploda. Vreme zrenja: početak septembra.

Istarski dugi

istarski_dugi.pngIstarski dugi su poreklom sa područja Istre. Redovno i dobro rađa. Dobro ga oprašuju Halski Džin, Rimski i Ludolf. Plod je krupan, izduženog oblika. U grupi (grozdu) se nalaze prosečno 3 do 5 plodova. Jezgro je žućkastobelo i ukusno. Sadnice lešnika Istarski dugi su najviše zastupljena sorta lešnika u našim zasadima. Vreme zrenja: početak septembra.

Lešnici su na sledećim podlogama: izdanak, mečija leska.